[...] ale lubię także dodatek innych mąk, jak amarantusowa – polecam !!!, jęcznienna, gryczana. Czasem domowe bułeczki- te już na drożdżach. Zdrowe tłuszcze- masło, olej kokosowy, sezamowy, ghee, oliwa z oliwek. Kasze, mąki, tłuszcze,orzechy w większości z upraw ekologicznych. Twaróg i jaja, a w dużym stopniu także śmietana- wiejskie. [...]
Na wstepie pragne nadmienic, iż jest to moja pierwsza dieta w życiu dlatego też zdecydowalem się na dietę zbilansowaną (art. Ellisa „zbilansowana diete redukcyjna - nowe spojrzenie") Waga 95 kg Wzrost 176cm Tkanka tluszczowa ok. 24% (cale zycie robie mase :D) Staż ok. 5 lat z przerwami niezaleznymi ode mnie (treningi siłowe ok. 3-4 w tygodniu) [...]
[...] w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać zdrowiu człowieka. Zatem teraz kolej zająć się optymalnymi wzajemnymi proporcjami miedzy nasyconymi a nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w diecie człowieka, jak tez zagadnieniem znacznie bardziej [...]
Wśród twoich kolegów są tacy którzy są z natury otyli, są koledzy którzy są chudzi niemiłosiernie i są też tacy, którzy wyglądają w "miarę normalnie" czyli posiadają przeciętną masę mięśniową oraz przeciętne zatłuszczenie (dla mężczyzn mieści się ono w granicach 10-18% bfs) a jeśli masz szczęście masz kolegę który jest zdecydowanie bardziej [...]
[...] stosowai czosnku w tabletkach od 6 miesięcy zauważyłem spadek) Stan serca: bardzo dobry Dieta: Rano na czczo: 5g kreatyny 1. Płatki owsiane 80 5 białek jaj Liwa z oliwek/olej lniany 15 Orzechy włoskie 20 2. Filet z kurczaka/indyka/chuda wieprzowina/wołowina/ryby morskie 150 g Gainer Mass Up 70g Oliwa z oliwek/olej lniany 10g 3. Filet z [...]
Prosze o sprawdzenie ponizszej diety(2 wersje, poniewaz druga ma inne zrodlo nasyconych, pewniejsze niz maslo). Zalezy mi na opini specjalistow, gdyz wiem ze low carb zle ulozony moze byc niezdrowy. Zdecydowalem sie na niego z celow zdrowotnych bo wegle nie za dobrze znosze. Troche info: Bialko zwierzece 2,5g/kg WW 100g(w sumie tylko z 100g [...]
[...] zabezpieczyć nas przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Jak tego dokonać? To będzie krótka opowieść, której bohaterami będą: lecytyna z jajek, czerwone mięso, czosnek, oleje z ryb, zielona herbata oraz tajemnicza reduktaza HMG-CoA. Na początek wyrzuć z głowy te opowieści wyssane z palca, mówiące o tym, że nie można jeść tyle żółtek jaj, bo [...]
[...] -Dobre jako dodatek do płatków owsianych są owoce suszone - np rodzynki,morele itd -Jak źródło tłuszczu uznajemy oliwę z oliwek extra vergin (z pierwszego tłoczenia), tran, olej lniany oraz orzechy, nasiona -Węglowodany proste (IG-INDEKS GLIKEMICZNY) (Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza) w ciagu dnia jemy weglowodany [...]
Witam, jestem po dość ostrej redukcji (spadłem ok. 10kg). Zalało mnie za bardzo w tamtym roku więc postanowiłem coś zmienić. Pomyślałem żeby spróbować diety CC. Jako, że będę ją praktykował pierwszy raz proszę o opinie. Zależy mi na jak najczystszej masie. Aktualne wymiary: Wzrost: 180cm Waga: 74kg Obwód w pasie: 81cm Obwód klatki: 96cm Obwód [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
[...] NNKT- kwas linolowy, linoleinowy i archaidowy- odgrywają dużą rolę w przemianie tłuszczów oraz cholesterolu, zapobietają między innymi miażdźycy. Bogatym źródłem NNKT są oleje roślinne jak: sojowyu 50 %, słonecznikowy 70 % , kukurydziany 55%, archaidowy 29 %, oliwa z oliwek 7%. Człowiek dorosły powinien spożyć dziennie 1 łyżkę tych olejów w [...]
[...] Z tym mitem rozprawiła się ostatnio profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Wideo z jej wykładem wyświetliło w ciągu 1,5 miesiąca ponad 800 tys. osób. Według niej olej kokosowy to "czysta trucizna". 50-minutowy wykład w języku niemieckim hitem YouTube'a - brzmi nieprawdopodobnie. A jednak wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu [...]
[...] występuje w różnych postaciach, odmiennie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Dla naszego zdrowia korzystne są nienasycone kwasy tłuszczowe - występujące głównie w olejach roślinnych, a także w rybach morskich, a szkodliwe (w nadmiarze) - nasycone tłuszcze, których głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dobre tłuszcze są [...]
Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni. Polacy do smażenia używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) - wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%). Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]